Jelenlegi hely

Munkaindító megbeszélés (2015. január 20.)

Beküldte Sain Mátyás - 2015.02.20 - 11:45

Január 20-én Gárdonyban tartottuk meg a Lechner Tudásközpont koordinálásával készülő 3 település – Enying, Gárdony és Martonvásár – első, munkaindító megbeszélését a településvezetők és az ITS-tervezést segítő helyi koordinátorok részvételével.

A tervezési folyamat kereteinek, lehetőségeinek (erről bővebb információ található az Általános információk menüpontban) átbeszélése mellett nagyvonalakban áttekintettük az egyes városok fő erősségeit és kihívásait.

Gárdony szempontjából az elhangzott fő gondolatok vázlatosan a következők voltak:

  • Az üdülőingatlanok száma (5000) jelentősen meghaladja a lakóingatlanokét (3200), ebből számtalan városüzemeltetési probléma adódik (szolgáltatások szezonális igénybevétele, igényszintből fakadó ellentétek, a nyaralók fenntartásának problémái. Nyáron 20000 fős az ideiglenes népesség (májustól-szeptemberig). A városnak az egész területet karban kell tartani.
  • Ingázás 60%-ban Budapestre, 40%-ban Székesfehérvárra, főleg fiatalok, jó a vonatközlekedés (P+R).
  • Fiatal családok ideköltöznek, vagy nyugdíjas párok a jobb nyaralókba. Nőnek az óvodai létszámok.
  • A kistérség még papíron megvan (Velencei-tavi), van néhány funkció, szolgáltatás (gyepmester, szúnyog gyérítés, pólusintézmények).
  • A Velencei-tó körüli településekkel elsimultak a hatalmi kérdések – egy Velencei-tó van! Egységes desztináció, munkamegosztás.
  • A velencei-tó – Váli-völgy – Vértes Térségi Fejlesztési Tanács aktív (kerékpárút, partfal rekonstrukció). TDM szervezet is egy lesz az egész tóra. Székesfehérvárral kevésbé van együttműködés.

A fenti megállapítások egy első, közös beszélgetés során merültek fel, korántsem jelentik a település helyzetének átfogó értelmezését. Részletesebb elemzésre a következő találkozókon fog sor kerülni.