Jelenlegi hely

Polgármesteri találkozó (2015. április 2.)

Beküldte Sain Mátyás - 2015.04.10 - 11:43

Résztvevők: Viplak Tibor polgármester, Enying, Gárdonyi Sándorné polgármester, Dég, Pirtyák Zsolt polgármester, Lajoskomárom, Salamon Béla polgármester, Lepsény, Köő Péter polgármester, Mezőkomárom, Berta József polgármester, Mezőszentgyörgy

Csonka Zoltán, ITS koordinátor, Enying, Hamar József, Lechner Tudásközpont Nkft.

Az enyingi járás 9 települése polgármestereinek találkozóját Viplak Tibor kezdeményezte Enying város, mint járásközpont ITS tervezése kapcsán. A járásból 5 település szomszédos Enyinggel, de a többi település szintén érdekelt az együttműködésben több téren is.

A találkozón először Viplak Tibor vázolt fel néhány olyan területet, amelyben elsődlegesen fontos lehet a településközi együttműködés, továbbá Hamar József ismertette az ITS tervezés célját és menetrendjét. A polgármesterek egyetértettek azzal, hogy a hasonló találkozókat rendszeressé kell tenni, egyes témákról külön is szükség lenne hosszabb egyeztetésre.

Az alábbi témák kerültek napirendre:

  • Egészségügyi ellátás
  • Oktatás, szakképzés
  • Munkahelyek
  • Turizmus, idegenforgalom
  • Közbiztonság

Egészségügyi ellátás

Az enyingi polgármester közölte, hogy ez évben felépül az új Rendelőintézet (mint a Fejér Megyei Szent György Kórház intézménye) Enyingen. A polgármesterek kifejezték reményüket, hogy valamennyi szakrendeléshez lesz is szakorvos, illetve, hogy az intézmény funkciói a járásban élők igényeihez fognak igazodni. Javaslat volt, hogy az új intézményben legyen egy napos sebészet is. Javasolták figyelembe venni a sárbogárdi és az abai rendelőintézetek működésének tapasztalatait. Az orvosi ügyeletek kapcsán a gk. pályázatok lehetőségét említették.

Oktatás, szakképzés

Az enyingi gimnázium helyzete kapcsán több oldalról is megerősítést nyert, hogy a középfokú oktatást mindenképpen meg kell őrizni a járásban, ennyi településnek el kell tudnia „tartani” egy középiskolát. Az oktatást az kellene, hogy meghatározza (hosszú távon), hogy milyen képzési igényre van szükség a térségben. (Ez összefüggésben van a munkahelyteremtéssel is.) Felmerült az iskola szakközépiskolává alakítása, ill. a duális képzés beindítása (információk szerint a szakképzés beindításához támogatást is ad a kormányzat). A jó színvonalú középfokú oktatás, szakképzés itt a térségben versenyképes lehetne pl. Szfvárral is.

Munkahelyek

Egyetértés volt abban, hogy a munkahelyteremtés égető kérdés a járásban, a közmunka csak „pótmegoldás” lehet. Kudarcként említették egyes munkahelyteremtő pályázatok elutasítását, miközben a megyeközpont nyert. Az enyingi volt Videoton üzem már 2003 óta használaton kívül áll, de az épületeket a tulajdonosok jó karban tartják, tehát újbóli „beindítása” valamilyen profillal megoldható lenne. 2 nagy üzemcsarnok van a telephelyen, amíg működött, három műszakban mintegy 1000 embernek adott munkát. Felmerült az is, hogy az enyingi önkormányzat bérelje, vagy vegye meg a telephelyet, de nyilván csak az esetben, ha akad vállalkozó olyan profillal, üzleti tervvel, amely a térségben élő munkaerő számára megfelelő munkaalkalmat jelenthet. Az üzem Somogy megye felől is megközelíthető lenne, ha kiépülne Balatonszabadi felé a hiányzó közúti kapcsolat.

Turizmus, idegenforgalom

Ezzel kapcsolatban egyik téma volt a kerékpárutak kérdése. Olyan nyomvonalakat kell keresni, amelyekkel a minél több települést, ill. látnivalót lehet érinteni. Felmerült a Budapest-Balaton vonalhoz való csatlakozás, továbbá a Balatonnal való kapcsolat, Sió menti kerékpárút Dég felé vezetése Enying, Lajoskomárom érintésével. A kerékpárútnak a 64-es főúton (vagy mentén) való vezetését a polgármesterek nem tartották jó megoldásnak.  A dégi polgármester közölte, hogy ő is tárgyal kerékpárút-nyomvonal kérdésében az illetékesekkel. Érintették a résztvevők a borturizmus, borutak kialakításának lehetőségét is. Enying egyik érintett települése vesz az idén megrendezésre kerülő Nemzeti Bor Maratonnak. A szálláshelyek hiánya egyik akadályozó tényezője a turizmusnak, amint ez a dégi polgármester is merősítette, pl. a kastélybeli rendezvények kapcsán. Dégen is, de legalább Enyingen nagy szükség volna szálláshelyekre. Ennek kapcsán egy évekkel ezelőtt félbemaradt magánberuházást említettek, amely  Enying központjában hozott volna létre egy mintegy 20-30 férőhelyes panziót. A dégi polgármester némi kritikával illette a Festetics kastély felújításával kapcsolatban a Forster központot, említve, hogy az állami tulajdonban lévő műemlék épületek némelyike nagyon rossz állapotban van, ezért fontos lenne a beruházás felgyorsítása.

Közbiztonság

Kritika érte az enyingi rendőrséget, miszerint nem megfelelő hatékonysággal lép fel a bűnüldözés terén. Szóba került a fiatalok drogfogyasztása is, szintén negatív példákkal illusztrálva a bűnüldöző szervek nem megfelelő hozzáállását.